Wednesday, July 8, 2015

Melissimõdu

Niisiis, ühest keskaegsest retseptist inspireerituna, üritan luua mõdu melissist. Mis välja tuleb, ei tea veel: pott alles tulel.

Aga alustuseks algollus ja siis sama piltides.
  • 16 liitrit vett ajasin keema;
  • paras viht melissi ja 4-5 oksa münti; lehed noppisin küljest, varred hakkisin umbes tollipikkusteks. Kõik läks käiku. Kaal näitas kokku 250 g, kuid silma ja käe järgi tundub küll rohkem;
  • 2 väikest ja õhukesekoorelist ning kaks suurt ja paksukoorelist sidrunit - muud kohalikus poes polnud;
  • ca 1 kg mett (no törts tuli rohkem)
  • hästi pisut kuivpärmi käivituseks
  • (järgmisel korral proovin ka mõne rosina sisse panna)
Kogu kupatuse viskan keevasse vette ja lasen tõmmata ning jahtuda. Umbes käesooja vee sisse segan mee ja pärmi. Ühesõnaga: toimetan samamoodi kui kuusekasvumõduga.








18.07.2015
Domineerib sidrun. Sestap' meenutab kõige rohkem tavalist sidrunilimonaadi.

2 comments:

  1. Vein piparmündist ja melissist tuli küll huvitav, keegi ei osanud algosasid ära pakkuda. Alguses oli üksjagu hull, mõtlesin juba ära valada aga unustasin kolmeks kuuks seisma... Pärast oli esimene mis tilgatumaks ära joodi :)
    Nii tehnoloogiliselt, meliss väidetavalt ei kannata kuumutamist, pidavat aroomi kaotama. Ma hakkisin ja jätsin paariks nädalaks virdesse enne kui paksuna pealt ära korjasin.

    ReplyDelete
  2. Aitüma, Jaan. Seda on hea teada. Praegu igatahes domineerib virdes sidrun väga tugevalt. Tundub mõnus.
    Mõdu pole ma nii pikalt käia lasknud. Pärast 2-3 päeva traatkorgiga pudelisse. Aga sõltuvalt tulemusest ... eks neid laare tuleb veel.

    ReplyDelete