Sunday, June 1, 2014

Rabarberivein 2014

01.06
Plaanis oli täna naabrinaise käest rabarbereid tuua ja neist mahl välja keeta. Öösel tabas mind mingi müstiline palavik ja hommikul arvasin, et jääb seekord vist ära. Päevapeale enesetunni paranes (nüüdseks tean: kui miski on hästi, siis ei maksa muretseda - see läheb üle) ja tarisin need varred koju. Aga olla oli ikkagi sant ja keetma ma neid ei hakanud. Tükeldasin ära ja panin suhkruga seisma. Eks näis, mis edasi saab.

  • 9,1 kg rabarbereid
  • 4 kg suhkrut

02.06
Ämbri sisu oli kenasti kobrutama hakanud ja suure hulga vedelikku oli suhkur rabarberitükkidest välja imenud. Lasin selle vedeliku 20L nõusse, lasin peale vett, et nõu täis saaks ja lisasin punase veini pärmi (valgeid oli ainult üks koduses majapidamises)
Rabarberitükkidele lisasin veel 2 kg suhkrut ja panin vett, et 30L nõu täis saaks. Kole vesine tundub, aga eks näis - ehk muutub. Lisasin paki valge veini pärmi. Nii umbes nädalakese pärast kurnan tükid välja ja nõud täis ei pane - ehk on mõistlik suvel mõnd muud marja lisada. Maasikat näiteks. Otsustan maitse järgi.


07.06

Kurnasin täna 30 liitrisest nõust tükid välja. Kui algul kartsin, et see tuleb ikka üks jube vesine lurr, siis nüüdseks oli kenasti rabarberi lõhn ja maitse juures. Lõhn oli lausa väga hea.
Vedelikku sai ca 15 liitri. Lisasin paar oksakest mustsõstart. See nüüd käärib seal suures nõus ja saab omale millalgi maasikatest või millestki muust seltsi. Eks ta siis hakkab figureerima Rabarberi-Miskimuu veini nime all.

Ah jaa! Mõlemad kääritusnõud on hetkel käimas õuesoojas / - jahedas.



11.08
Ümbervalamine + 1 kg suhkrut

No comments:

Post a Comment