Thursday, November 10, 2011

Punane sõstar

Sõstraveine olen juba mõned aastad teinud sellest kraamist, mis mahla aurutamisest üle jääb. 2008. a. sai marjajäägid läbi leotatud ja pandud vist 50 liitrit käima. Oleks saanud rohkemgi. Üritasin siis tänavu punase sõstraga samuti teha ja saada 30 liitrit veiniollust.
Tulemus oli nutune. Kuigi marjasodi oli lapsevanni täis (teate, need plastmassist, kus pisikesis pudinaid sees solgutada) ja pangetäis vett mahtus sinna vaid hädavaevu sisse, olid viimased pangetäied ikka väga-väga kahvatud.
Üsna pea sai ka see selgeks, et ega seda sõstart ikka väga korralikult läbi kurnata ei viitsi. Kopsikutäit vedelikku korraga läbi riide ei saanud - ummistus enne päris korralikult ära. Kui olin mõned korrad seda riiet pesnud ja kurnamine läks ikka üha vaevalisemaks, siis loobusin lõpuks. Kurnasin läbi sõela sellise arvestusega, et panen algul suuremasse nõusse käima ja kui suurem sodi vajub põhja, siis valan väiksemasse ümber. Tegelikult läks ikka nii palju noort veini aia taha, et omal oli ka hale. Alles praegu, siin kirjutades, taipasin, et oleks võinud samasuguse musta sõstra "ülejäägi" punase omaga kokku valada ja mingi väiksema pudeli käima panna. Noh, mis teha, kui head mõtted tulevad liiga hilja ... 


Venitegu oli järgmine:

  • 29.07.2011
  • 30 liitrit leotist ja 
  • 4 kg suhkrut
  • universaalpärm
Harukordselt kõvasti läks käima. Järgmisel hommikul, kui küüni läksin, siis nägin kinnast, mis oli vähemalt mehepea suurune. Pärast käisin iga tunnikese takka vaatamas, ega ta pauku pole teinud. Torkisin küll mõned augud juurde, kuid kinnas püsis jätkuvalt väga priske. Nii ligi kuu aega. siis vajus lössi ja panin uue, vähemate aukudega kinda endise asemele. Ilmselt käis kogu suhkur seal päris korralikult ära, sest kui septembris läksin veiniollust mekkima, siis oli ta nii kibehapu, et võttis ninakarvad vibreerima.
  • 24.09.11 ümbervalamine -->
  • 20-liitrisesse nõusse
  • lisasin 2,5 kg suhkrut 
... ja tassisin keldrisse teiste juurde.


31.05.2014 sai villitud. Magus. Silt siis selline

No comments:

Post a Comment