Thursday, November 10, 2011

Kääritamistingimused

Nonii, paar sõna siis ruumidest, mida kasutan kääritamiseks ja veini hoidmiseks. Kuna edaspidi tulevad nad niikuinii jutuks, siis võiks teada, mis tingimused seal on.

Suvel käib mul vein küünis. Heina seal niikuinii enam ei hoita ja vaba ruumi on piisavalt. Põhimõtteliselt on seal sama temperatuur, mis õues varjus. Selline jahe, varjuline ja kerge tuuletõmbusega ruum.

Sügisel, kui õhutemperatuur hakkab langema, siis tassin kääritamispudelid maja alla keldrisse. Täna oli seal näiteks 12 C. Talvel langeb viie kraadini ja jääb selle peale tavaliselt püsima. Mullune talv oli külm - nädalaid püsis -25 - -30 vahel (siin ongi selline külmem piirkond). Siis vajus temperatuur -2-ni ja püsis päris pikalt nii. Aga alkohli on veinis talveks juba piisavalt palju, nii et mingeid külmumise märke märjuke ei ilmutanud. Ja pärmile ei paistnud ka see külm mingit kahju tegevat, sest kevadel läks mulksumine rõõmsalt lahti.

Kevadel, kui õhutemperatuur õues on juba keldri omast kõrgem, hakkan päevasel ajal keldri ust lahti hoidma. Ja kui ilmad lähevad juba päris soojaks (nii juunikuus), tassin mulksujad jälle küüni.

Eelmisel suvel ehitasin samasse keldrisse ka veiniriiulid. Säilitamine toimub siis samal +5 - +10 (15?) temperatuuril. Riiulite ehitamine oli paras "logistika". Seinad on kõverad, lagi kõver, põrand ebatasane. Postid olid ka kõverad. Ma ei püüdnudki eriti sirgeid riiuleid teha. Aga üldpilt pole väga hull. Sellel suvel sai samasse keldrisse veel erinevat kola juurde paigutatud ja tekkis vajadus uute riiulite järgi. Ruumi loogika seab omad piirid ja ahnus omad. Lõpptulemusena said riiulid nii laiad, et võiks vabalt kasutada magamisnaridena. Polegi nii paha mõte: ööbida veinikeldris :)

Aga keldrist on räägitud ja nüüd siis juba tänavuste veinide juurde.Panen kirja, mida ja kuidas olen teinud ja eks siis ajapikku täiendan neid postitusi kui jälle midagi uut öelda on.


Täiendan seda vana postitust lingiga selle kohta, milline üks veinikelder olema peab.

No comments:

Post a Comment